Animatie op maat

Met het autismepaspoort ontstaat er een goed beeld over de individuele ondersteuningsbehoefte van iemand met autisme. De volgende stap bestaat uit het overbrengen van deze ondersteuningsbehoefte aan de omgeving… en nog belangrijker, het vertalen naar het handelen.

Het gaat daarbij niet om wat je hébt, maar om wat jij nodig hebt om je goed te voelen!

Het is daarbij niet altijd nodig dat iedereen álles weet over wat er in jouw autismepaspoort staat. Daarom is Spectrumvisie (Autismepaspoort) een samenwerking aangegaan met Panoma. Dit jonge bedrijf bestaat uit een gemotiveerd team die animaties op maat maken voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Zij noemen dit ‘Mijn animatie op maat.’ Wij zien de animatie op maat als een goede manier om op een positieve en makkelijke manier uit te leggen wat voor jou de belangrijkste ondersteuningsbehoeften zijn uit jouw autismepaspoort.

Wat is Animatie op maat precies?

Animatie op Maat is een middel om jezelf uit te drukken, anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Gesprekken kunnen behoorlijk lastig zijn. Het autismepaspoort is niet voor iedereen makkelijk te ‘lezen’. Het is niet voor iedereen even makkelijk om een boodschap of verhaal te verwoorden of om ervoor te zorgen dat anderen goed naar je luisteren. Daarnaast heb je vaak te maken met verschillende hulpverleners en/ of leerkrachten. Om dan iedere keer weer je verhaal te doen, kan belastend en vermoeiend zijn. Een Animatie op Maat kan dan enorm helpen en is ook nog eens erg leerzaam en leuk! Je zult bijvoorbeeld zien dat je zelf na het maken van een Animatie op Maat óók beter zicht hebt op jouw talenten, op je valkuilen en op wat jou helpt om je goed te voelen. Zo snijdt het mes dus aan twee kanten.

Hoe gaat alles in zijn werk?

 Als jij een Animatie op Maat wilt maken komen wij met twee ‘Animatoren’ naar je toe. Eén van de twee animatoren is ervaringsdeskundige in de GGZ, waardoor je het misschien nog makkelijker vindt om over jezelf te vertellen. Jouw eigen animatie wordt volledig naar jouw wensen gemaakt. Jij bepaalt zelf wat er in komt, welke informatie jij over jezelf wilt delen en welke boodschap jij de kijkers wilt geven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt bijvoorbeeld je eigen stem inspreken, jezelf tekenen in superheldenstijl, je huisdier door het beeld laten lopen of je familie. De achtergrond kan aangepast worden en ook de achtergrondmuziek kun je zelf kiezen. Zo maak je een aantrekkelijk filmpje dat iedereen zal aanspreken. Tijdens het maken van de animatie op maat kun je uiteraard, als jij dat prettiger vindt, iemand meenemen die jouw gevoel goed kan vertalen of de hoofdlijnen voor jou bewaakt zodat het eindresultaat aan jouw verwachtingen voldoet. Dit kunnen je ouders zijn maar bijvoorbeeld ook een coach of een begeleider. Er wordt gewerkt met een duidelijk stappenplan zodat jij precies weet waar je aan toe bent.

 

Mogelijke toepassingen van Animatie op Maat:

  • Psycho-educatie- Leer alles over jouw autisme en geef het zelf vorm zodat jij precies weet waar jij hulp bij nodig hebt. Educatie kan ook voor je omgeving goed zijn. Denk bijvoorbeeld aan hulpverleners of je leerkracht maar ook aan je familie en vrienden. Als anderen jou begrijpen, is het ook stukken makkelijker voor ze om rekening met bepaalde dingen te houden.
  • Persoonlijk- Laten zien hoe jij de wereld beleeft.
  • Op school- Om uit te leggen wat jij nodig hebt om je goed te voelen op school. Of om aan je klasgenoten uit te leggen wat jouw autisme inhoudt.
  • Zakelijk- Als sollicitatieondersteuning of als vertaling naar je werkgever of collega’s van je ondersteuningsbehoeften.
  • Hulpverleners- Als introductiefilmpje over jezelf wanneer je een nieuwe hulpverlener krijgt of om ervoor te zorgen dat alle verschillende hulpverleners die bij jou betrokken zijn, jou allemaal op dezelfde manier kunnen helpen.
  • Signaleringsplan- Verfilming van jouw eigen signaleringsplan.
  • Sollicitatiefilmpje- Vind je het lastig je in een gesprek goed te laten zien en je wil solliciteren? Dan kan een Animatie op maat van jou over jouw kwaliteiten ingezet worden om een werkgever te enthousiasmeren hiervan.

Meer weten? Kijk dan op de website van mijn animatie op maat of stuur ons een e-mail. We zorgen dat er dan contact met jou wordt opgenomen!