Nieuws

Het autismepaspoort bij Radio Noord-Holland

In augustus was ik voor de tweede keer te gast bij June tot 12. Eerder sprak ik met haar over mijn psycho-educatie boek ‘Vind je eigen weg met jouw autisme’, maar toen zij hoorde over het autismepaspoort vroeg ze me nog eens terug te komen om daar ook over te vertellen. Wat is een half uurtje dan kort! Ik merk dat ik het steeds makkelijker vind om in de media over mijn werk en ‘missie’ te praten. Ik ben blij dat dit interview ook weer op beeld is vastgelegd, want het geeft mensen weer een  mogelijkheid om op een andere manier meer te weten te komen over het autismepaspoort en waar het voor bedoeld is. Je kunt het interview (11 minuten) terugkijken op mijn YouTube kanaal.

 

 

 

Applicatie mijn.autismepaspoort.nl nu nóg veiliger (A+) en klaar voor 2018

Passende beveiliging van gegevens zien wij als een belangrijke basis voor onze dienstverleningen. Spectrumvisie investeert daarom constant in informatiebeveiliging. Zo volgen wij de ontwikkelingen m.b.t. eventuele nieuwe kwetsbaarheden, nemen wij feedback over onze beveiliging zeer serieus en laten wij onze systemen regelmatig door een externe partij testen. Op basis van het veranderende dreigingsbeeld maar ook de nieuwe wet- en regelgeving, hebben wij eind 2017 een aantal aanvullende beveiligingsmaatregelen getroffen. –> Lees meer

 

 

Verzorgen van cursussen en trainingen voor NvA / Balans Academy

Flyer Cursus Autisme anders bekijkenIk ben ontzettend trots en enthousiast dat ik de cursus ‘Autisme Anders Bekijken’ vanaf november ook voor de NvA/Balans Academy mag gaan geven op hun locatie in de Bilt. De Nederlandse Vereniging voor Autisme heeft als doel dat ‘mensen met autisme zichzelf kunnen zijn, en optimaal tot hun recht kunnen komen’. Juist het in beeld brengen van het eigene van ieder kind met autisme, en het daardoor passend kunnen ondersteunen waar nodig, is het doel van het autismepaspoort. De cursus behandelt alle thema’s die op het paspoort voorkomen. Eerdere deelnemers gaven de cursus gemiddeld een 8,9! Voor een greep uit de evaluaties kunt u hier klikken. In aanloop naar de cursus geef ik ook een korte lezing in de Bilt, en wel op 11 oktober. U kunt hier klikken om deze lezing te bekijken en u aan te melden. U kunt hier klikken om de inhoud van de cursus te bekijken, en u eventueel aan te melden.

 

 

 

 

 

 

 

Het autismepaspoort nu ook bekendheid in België

belgie kleinOp 19 oktober spreek ik op het boekenpodium ‘Autisme anders bekijken’ in Antwerpen. Dit boekenpodium wordt georganiseerd door mijn uitgever, Garant. Ik zal uiteraard iets vertellen over mijn boek, maar zeker ook de link leggen met het autismepaspoort, en laten zien wat het autismepaspoort voor u of uw kind (leerling) kan betekenen. Het autismepaspoort kreeg naar aanleiding van dit podium aandacht in’t Nieuwsblad, een grote Belgische krant. Zij waren er snel bij om de lancering van het autismepaspoort in Belgie aan te mogen kondigen! Klik op de foto om het hele artikel te lezen.

 

 

 

 

 

 

Het Autismepaspoort is jarig!

OntvangdeNieuwsbriefOp 15 januari 2015, vandaag precies een jaar geleden, ging het Autismepaspoort online… ongelooflijk wat er in een jaar allemaal kan gebeuren! De start van een nieuw jaar geeft voor veel mensen nieuwe energie om het goede te doen voor jezelf, gezin en werk. Het is in ieder geval een goed moment om stil te staan bij de ingeslagen wegen, en te zien of er verbeteringen of hulp nodig zijn om die wegen zo goed mogelijk te volgen. Ook wij van Autismepaspoort hebben dit moment aangegrepen om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar wat nog komen gaat. Dit doen wij in een nieuwsbrief, die u via onderstaande link kunt lezen. Afgelopen jaar hebben ruim 200 gebruikers een Autismepaspoort ingevuld. De feedback van deze mensen heeft het afgelopen jaar geleid tot een aantal aanpassingen in en om het Autismepaspoort. In de nieuwsbrief kunt u meer lezen over deze verbeteringen en aanvullende producten, die u kunt gebruiken om de omgeving nóg beter te informeren over het autisme van uw/een kind. Ook leggen wij op dit moment de laatste hand aan het Autismepaspoort voor (jong)volwassenen. Hier was veel vraag naar, bijvoorbeeld om de ondersteuningsbehoefte tijdens studie of op het werk inzichtelijk te krijgen. U kunt het volwassenen Autismepaspoort alvast aanvragen, dan krijgt u bericht zodra deze uitbreiding effectief is. Wij wensen u veel plezier met het lezen van de nieuwsbrief en hopen dat het Autismepaspoort u in 2016 misschien ook kan helpen de unieke (ondersteunings)behoeften van (uw) kind(eren) met autisme in beeld te brengen. Klik hier om de nieuwsbrief te lezen (PDF)

Stichting Speciaal Centraal

logo defAls voorzitter van het kennisnetwerk van Speciaal Centraal voor autismeleerkrachten ben ik tot de ontdekking gekomen dat er enorm veel informatie te delen is bij deze professionals. Een flinke delegatie uit de 14 aangesloten scholen neemt dan ook deel aan deze bijeenkomsten. Er werd mij gevraagd om een artikel te verzorgen in de nieuwsbrief van november 2015 van Speciaal Centraal. Het artikel kun je hier lezen.

 

Stichting Surplus

SurplusIn december ben ik geïnterviewd door Monique Ooms voor een artikel over het autismepaspoort op de nieuwspagina van stichting ‘Surplus’, een onderwijscollectief van 26 scholen in Noord Nederland. Het artikel werd zeer positief ontvangen, getuige één van de reacties onderaan het artikel… Lees verder 

 

Het NVA congres 2015

photo_2015-11-16_15-35-45Op vrijdag 13 november 2015 sprak ik voor een uitverkocht Beatrixtheater op het jaarlijkse NvA congres over ‘autisme anders bekijken met een autismepaspoort’. Het was een fantastische dag, waarin ik vooral getroffen werd doorde hoeveelheid ouders en leerkrachten die mij opzochten op de informatiemarkt. Er werd met ontzettend veel enthousiasme gereageerd op het autismepaspoort, en ik ben nogmaals gesterkt in mijn geloof dat het paspoort heel veel kan betekenen in het (h)erkennen van de speciale behoeften én kwaliteiten van kinderen met autisme. We kregen ook veel (aan)vragen van en voor (jong)volwassenen, die het paspoort bijvoorbeeld willen inzetten in de communicatie op het werk, of bij de overstap van middelbaar naar HBO-onderwijs. Het goede nieuws is dat wij door de veelheid van aanvragen een aanpassing gaan maken op het paspoort zoals het nu is, waardoor het óók voor volwassenen een ‘passend’ beeld kan geven! Als u de PowerPoint wilt bekijken, kan dit via deze link. Voor een betere impressie van deze dag klik hier.  Klik op het onderstaande filmpje om de gehele presentatie terug te zien en meer te leren over het autismepaspoort.

Het autismepaspoort in de Telegraaf

Telegraaf#WE#07-11-2015#NL#1#GezondEnWel.2#2#cciin aanloop naar het NvA congres is er veel landelijke belangstelling voor het autismepaspoort, zelfs vanuit de grootste krant van Nederland; de Telegraaf. Ik vond het ontzettend leuk dat mijn leerling Esmee samen met haar moeder mee mocht doen aan het interview. Een mooi voorbeeld van hoe het autismepaspoort kan helpen ‘Autisme anders te bekijken’!

 

 

 

 

 

 

Autismepaspoort in magazine ‘Leven met Autisme’ 

Microsoft Word - sep-2015-lmamagazine.docxVlak voor het uitkomen van mijn boek ‘Autisme anders bekijken‘ wordt er de nodige aandacht besteed aan het autismepaspoort in de Nederlandse pers. Ook het magazine Leven met Autisme heeft een volle pagina aandacht gegeven aan de laatste ontwikkelingen rondom het autismepaspoort. De gelijknamige stichting ‘leven met autisme‘ hoopt hier, net zoals ik,  een breder draagvlak te creëren voor het gebruik van het autismepaspoort.

 

 

 

 

 

 

 

Update Autismepaspoort – ‘Mijn eigen autismepaspoort’

Leerlingpaspoort leeg_ingevuld als voorbeeld

Het kind met autisme, en in het bijzonder zijn/haar behoeften, staat centraal bij het gebruik van het autismepaspoort. Het is nu mogelijk om ook kinderen hun visie te laten geven op de tien onderdelen van het autismepaspoort. Het invulbare paspoort waarmee kinderen aan het woord komen noemen we ‘mijn eigen autismepaspoort’ en kan eenvoudig gedownload worden in de applicatie en vervolgens door het kind zelf (of samen met een ouder of leerkracht) worden ingevuld. Bij de opmaak is rekening gehouden met eenvoudiger taalgebruik en is de layout voorzien van het hoofdfiguur uit het boek ‘Autisme anders bekijken’ dat op 4 september uitkomt. Door het laten invullen van ‘mijn eigen autismepaspoort’ geef je een kind een stem in zijn eigen ‘dossiervorming’. Ook is het een goed handvat om het ‘echte’ paspoort met een kind te bespreken, en te zien wat er van de informatie voor het kind het meest belangrijk of impactvol is (geweest).

Klik hier om een autismepaspoort (met als kosteloze toevoeging nu het eigen autismepaspoort) te bestellen.

  

Update Autismepaspoort – Bijlage met specifieke kenmerken zintuiglijk profiel 

SpectrumVisie_Illustraties2015_ZintuigelijkeWaarnemingIn het autismepaspoort wordt het onderdeel zintuiglijke waarneming behandeld aan de hand van de door Olga Bogdashina ontwikkelde vragenlijst ‘Sensory Profile’ Dit profiel kan worden afgenomen tijdens het invullen van het autismepaspoort en creert een helder overzicht hoe het kind met autisme scoort op de zeven zintuigen. Met deze score weten we hoe gevoelig een kind is op een bepaald zintuig, maar kennen we nog niet de specifieke gevoeligheden. Daarom wordt vanaf vandaag bij elk ingevuld zintuiglijk profiel in het autismepaspoort een bijlage bij het autismepaspoort geprint waarin deze gevoeligheden per zintuig worden genoemd. Het spreekt voor zich dat niet elk kind gelijk is en met dit overzicht uitstekend rekening kan worden gehouden met deze gevoeligheden.

 

 

 

 

handtekening NVA-congres-2015 HRUitreiking HanneMieke Prijs 2014

Het duurt nog even, echter op 13 november zal ik tijdens het autismecongres van de NvA in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs de felbegeerde HanneMieke Prijs 2014 in ontvangst nemen. Meer over deze prijs is te lezen in het nieuwsbericht wat een aantal berichten hier onder staat. Tijdens deze uitreiking is me gevraagd om een lezing te houden waarin ik niet alleen vertel over mijn onderzoek en het bijbehorende autismepaspoort maar ook het publiek probeer mee te nemen naar het kijken naar oorzaken van gedrag bij kinderen met autisme in plaats van het gedrag zelf. Als deze oorzaken in kaart worden gebracht, is het individueel insteken door de omgeving een stuk gemakkelijker! Klik hier voor de complete officiele aankondiging met overige sprekers.

 

Spreken op Inservice 2015 

73109d4120-rsz_logoproof2red_kopie-kopieOp 16, 17 en 18 september 2015 zal ik als gastspreker aanwezig zijn op de Inservice in Malle (BE). Tijdens deze conferentie komen professionals uit meerdere landen de laatste inzichten uitwisselen over autisme. Tijdens deze twee dagen is er traditiegetrouw veel tijd om te netwerken, kennis te maken, contacten te leggen, te leren en te ervaren en uiteraard ook te genieten. Er worden naast keynote lezingen en workshops ook een boeken-/ informatiemarkt, filmzaal, voordrachten en meer georganiseerd. De Inservice is voor iedereen die op welke wijze
dan ook een ‘link’ heeft met autisme.

 

Duidelijke film over de werking van het autismepaspoort op Youtube 

youtube_Veel mensen vragen zich af hoe de applicatie van het autismepaspoort precies werkt. Daarom hebben we een duidelijke instructiefilm gemaakt waarin u stap voor stap kennis maakt met de onderdelen van het autismepaspoort en ook kunt zien hoe gemakkelijk alles werkt. Ondanks dat het een behoorlijk lang filmpje is, geeft het een korte indruk over de vele voordelen van het product. Bekijk hier deze film.

 

 Autismepaspoort in het NvA magazine.

Autisme Magazine NvASuzanne won in 2014 de HanneMieke onderzoeksprijs voor het beste onderzoek over autisme. Dit onderzoek lag aan de basis van het autismepaspoort. Reden genoeg voor de Nederlandse vereniging voor Autisme (NvA) om het autismepaspoort uitgebreid ‘onder de loep’ te nemen in hun kwartaalblad.Daarnaast vindt eind maart 2015 de Nederlandse autismeweek plaats. Het thema van deze week is ‘Autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel’. Een artikel over het autismepaspoort past hier natuurlijk erg goed. Niet voor niets stelt de NvA in haar juryrapport:  ‘De jury hoopt dat dit instrument ruim zal worden ingezet; het verdient brede toepassing en een deugdelijke evaluatie zodat dit verder geoptimaliseerd kan gaan worden’.

 

 

Verkozen tot ‘10x beter’.
10x beter logoMijn onderzoek ‘Autisme een andere wereld’ is verkozen tot één van de tien beste onderzoeken die bij Fontys zijn gedaan in studiejaar 2013-2014. Naar aanleiding van deze nominatie is een tijdschrift uitgegeven, waar ik een artikel over mijn onderzoek en het Autismepaspoort heb mogen schrijven. Hiernaast ziet u de cover van deze ‘glossy’. Als u het hele artikel wilt lezen,
klik dan op 
deze link

 

NVA-Logo-f.c1 NVA-HanneMieke prijs 2014 gewonnen!
De grootste bekroning op mijn werk is toch wel het winnen van de Hannemieke Prijs 2014. Deze prijs wordt uitgeloofd door de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) voor het beste MBO, HBO of universitair onderzoek over autisme. Juist deze erkenning uit het werkveld, de mensen die dagelijks te maken hebben met autisme, geeft deze prijs voor mij grote waarde. De feestelijke uitreiking zal plaatsvinden op een NVA congres in het najaar van 2015. Zie website NvA.

 

10450968_780449102014296_2845265649644524243_nFontys Denk Groter Prijs gewonnen in categorie onderzoek
Op 1 september 2014 werd de Fontys ‘Denk Groter Prijs’ in de categorie onderzoek uitgereikt. De prijs bestond uit een geldprijs en een trofee, gemaakt door kunstenaar/docent Ton van der Vleuten. De Fontys ‘Denk Groter Prijs’ in de categorie onderzoek geeft masterstudenten, medewerkers van Fontys en promovendi een plaform om hun onderzoek presenteren. Ik heb de eerste prijs in de wacht mogen slepen! Een enorme opsteker voor mij en een stimulans om verder te gaan met het ontwikkelen van het autismepaspoort. In de link een filmpje met het interview met mij dat gemaakt is vlak na de uitreiking.

 

 

 

denk-groter-prijsFontys Denk Groter Prijs Interview
denk-groter-prijsInterview met Suzanne over haar onderzoek ‘Autisme, een andere wereld’, dat genomineerd is voor de Denk Groter Prijs 2014 van Fontys Onderwijsinstellingen.

 

 

 

titelOnderzoek: ‘Autisme, een andere wereld’
In het kader van mijn masterstudie heb ik onderzoek gedaan naar de beeldvorming over leerlingen met autisme en een verstandelijke beperking. Dit onderzoek is met een negen beoordeeld. Het onderzoek is met deze link te downloaden in PDF formaat.